- Spørgsmålet om elevatorer har mange gange været på dagsordenen i foreningen. Da vi i 2016 begyndte at undersøge forudsætningerne for et beslutningsforslag til mødet, opdagede vi, at det nu endelig var muligt at realisere idéen, fortæller Sven Hedlund, formand for boligforeningen Hackspetten.
Løsningen bygger på et koncept fra KONE, som kun kræver minimal plads i opgangen, hvilket gør det muligt at installere en elevator i de fleste opgange, som i dag er uden elevator.
KONE's løsning til huse bygget uden elevator har en selvbærende skakt, hvilket betyder, at der hverken kræves ekstra plads under elevatoren eller et separat elevatormaskinrum. Maskineriet installeres i toppen af elevatoren på øverste etage inden for en normal loftshøjde på 2,5 meter, og derfor kræves der oftest ikke indgreb i husets konstruktion.
Totalentreprise som forenkler hele projektet
- Et stort plus er, at vi ikke behøver at indgå aftaler med elektrikere, konstruktører, malere og andre håndværkere. KONE håndterer alle leverandører og driver hele projektet, hvilket gør det lettere for os i foreningen, fortæller Sven Hedlund.
Han mener, at kommunikationen med medlemmerne er det, der har taget længst tid.
- Det er et stort projekt for vores forening, og der er naturligvis mange spørgsmål. Ud over den forbedrede adgang var det afgørende for beslutningen blandt medlemmerne på mødet, at det var muligt at få statsstøtte, fortæller Sven Hedlund.
Foreningen har i alt fået bevilget 200.000 kr. pr. elevator i støtte fra bygge- og boligmyndighederne til investeringen. Ifølge beregningerne fra den økonom, som foreningen benyttede til projektet, medfører installationen ingen ekstra afgiftsstigninger.
For Jonas og Ann-Mari Norell, der flyttede ind på fjerde sal med deres to børn for 50 år siden, da huset var nyopført i 1969, er elevatoren ventet med længsel.
- Vi trives rigtigt godt i huset, men med årene er det blevet hårdere for mig og min kone at gå op og ned af alle trapperne. Takket være elevatoren kan vi nu trygt blive boende indtil den dag, hvor de må bære os ud, siger Jonas Norell på 86 år og griner. Samtidigt håber vi, at elevatorerne vil tiltrække flere børnefamilier.
Fakta om støtte til mere tilgængelige boliger
Boligejere kan ansøge om støtte fra bygge- og boligmyndighederne til byggeprojekter, som forbedrer adgangen for beboerne i etageejendomme, f.eks. installation af elevatorer.
Formålet er at gøre det muligt for ældre at blive boende i deres boliger i dag, eller når behovet opstår i fremtiden. Støtten udgør en fjerdedel af omkostningerne eller maks. 200.000 kr. pr. trappeopgang.
Læs mere om støtten her.
Læs mere om KONE's elevatorløsninger til eksisterende bygninger her.